14 mars 2012

Svar från Lina Forss - Del 1

Jag har fått svar från Lina Forss :D


Läste du mycket när du var liten? Ville du blir författare när du var liten, om inte vad ville du bli?
Jag läste massor, men tyvärr fanns det inte alls lika mycket ungdomsböcker som nu och efter Sagan om ringen när jag var 13 gav jag mig på mammas vuxenböcker. Inte alltid så himla lämpligt, man vill ju ofta läsa om sånt som berör ens egen värld. Men författare visste jag att jag ville bli redan när jag var nio, fast jag var också inne på journalist.
Foto: Ulrica Zwenger


Fick du nej från något förlag när du skickade in någon av dina böcker?
Ja, flera gånger! Jag vet inte hur många gånger jag refuserades, och jag hatade det. Men jag gav mig ändå inte, och efter ett år på Skrivarakademin fick jag ja direkt, från flera faktiskt. Det var väldigt väldigt kul.

Har du något skrivtips? Boktips?
Det låter tråkigt, men skriva är träning. Testa olika sätt, och sitt inte och bara vänta på inspiration. Det funkar inte så, författare är proffs som utför sitt jobb även de dagar man inte tänker så stora tankar. Inte allt skrivande är genialiskt men det måste ändå göras. Om du läser en bok som är jättebra, försök lista ut vad författaren har förutsatt sig att göra. Pröva själv att skriva på samma vis. Jag tycker att Jenny Jägerfeld och Martin Svensson båda skriver nytt och så där så man måste tänka till lite extra. Det gillar jag!

Lever du på skrivandet?
Ja det gör jag. Men det har tagit tid.

Skriver du på något speciellt sätt?
Jag tänker att jag aldrig ska värja för det som måste sägas. Och så gillar jag motsatsförhållanden. Ofta skriver jag en sak och sen vänder jag på det i en bisats. Så tycker jag om språket och vill skriva rytmiskt och poetiskt.

Vad är roligast med att vara författare?
När det blir magi, och karaktärerna i en bok börjar leva egna liv och göra oplanerade saker. Det händer verkligen.
Vad väljer du:
Aldrig skriva/Aldrig läsa
Skriva på dagen/på kvällen
Vuxenböcker/Ungdomsböcker - för att de är raka och det händer viktigheter.

Hitta på en egen fråga till dig själv...
Vad skulle du göra om du inte var författare?
Vara stadsträdgårdsmästare, eller Amnestyambassadör, eller fortsätta som nu och ordna inspirations- och författardagar i skolor.

Det kommer upp en video med Lina Forss, senare idag :D

2 kommentarer:

 1. Tack Tova för att jag fick vara med på din fina blogg. Det var roligt att få tänka till lite extra för att svara på dina frågor. Men frågan jag mest av allt vill ställa är - skriver du själv?

  Kram till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var roligt att DU ville vara med! :D Och som svar på frågan: Njaa... Jag tycker om att skriva i skolan och ibland skriver jag lite berättelser, just nu har jag också ett "Uppdrag" från Barnens Bibliotek om att skriva tre sagor ;) I somras var jag också på skrivarläger, och det var väldigt kul! :D

   Radera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller tycker du jag borde skriva fler recensioner? Eller vill du bara säga Hej?
Kommentera!

Jag svarar på alla kommentarer, men inte på din ev. blogg utan i inlägget du kommenterar. För att komma ihåg och att läsa svaren kan du klicka i "Avisera mig", så får du ett mejl när jag har svarat.