13 oktober 2014

"Röd som blod"

av Salla Simukka.

Förlag: Rabén & Sjögren
Sidor: 235 sidor
Åldersgrupp enligt mig: 13-18 år
Serie: Första delen i en trilogi.

Handling: Lumikki hittar pengar som hänger på tork i ett avlägset rum i sin skola. Hon börjar nysta i det och märker då att det är större än hon någonsin trott. Det tar sig långt utanför skolan och Lumikki får använda sina detektivkunskaper, vilket gör att hon kommer in i det mystiska och riskerar sitt liv flera gånger.

Omdöme:
Röd som blod var mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Jag trodde den skulle vara lite barnslig men den var spännande på riktigt och hade ett bra språk. Den byggdes upp så jag ville fortsätta hela tiden och den var lätt att förstå och hänga med i.

Det var intressanta karaktärer och jag gillade Lumikki mycket. Hon var intressant att följa och är väldigt smart. Jag har alltid tänkt att Finland är ganska långt ifrån de andra nordiska länderna, men jag förstod nu att det är väldigt svenskt. De kopplar mycket till Sverige och kan lite svenska.

Det ska bli spännande att läsa de andra delarna, nummer två kommer i vår.

Betyg:

2 kommentarer:

 1. Tyckte också den var riktigt bra! :)
  Men det här om att Finland skulle vara långt ifrån de andra nordiska länderna förstår jag liksom inte varifrån du har fått ..? För enligt mig, som är finlandsvensk, skiljer inte Finland mycket från t.ex. Sverige - intressant det där med hur andra ser på olika land, men vad roligt att du nu också typ "har fått upp ögonen för" Finland - tycker det finns mycket fint att hämta här :) (okej nu ljög jag lite. Tycker inte här finns sådär hemskt mycket jämfört med t.ex. Sverige. Men Finlands andra språk är ju svenska, så annars tror jag det är hemskt lika)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha jag vet inte varför ;) Jag har vetat att de kan svenska men språket är så annorlunda annars.

   Radera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller tycker du jag borde skriva fler recensioner? Eller vill du bara säga Hej?
Kommentera!

Jag svarar på alla kommentarer, men inte på din ev. blogg utan i inlägget du kommenterar. För att komma ihåg och att läsa svaren kan du klicka i "Avisera mig", så får du ett mejl när jag har svarat.