28 januari 2014

"Divergent"

av Veronica Roth.

Förlag: Modernista
Sidor: 362 sidor
Åldersgrupp enligt mig: 14+
Serie: Första delen i en trilogi.

Handling:
Samhället är uppdelat i fem falanger som man får välja när man fyller 16 år, vilket Beatrice snart gör. Hon är uppvuxen i De osjälviska men det har aldrig varit självklart för henne att vara osjälvisk, som det verkar vara för de andra. Hon dras till De tappra men om hon väljer dem så kommer hon aldrig mer träffa sin familj.

När hon går på sitt lämplighetstest så får hon också veta något som hon måste hålla hemligt och som påverkar hennes val.

Omdöme:
Jag hade hört mycket om den innan jag läste den som bara var positivt men jag var ändå lite tveksam. Vilket jag ofta blir när böcker är hypade... Men denna boken är riktigt bra! Den är spännande och när man börjat vill man fortsätta läsa hela tiden. Jag kan inte undvika att jämföra den med The Hunger games för de påminner om varandra. De har liknande karaktärer, en modig tjej som huvudperson som är snäll men ändå använder våld, båda har blivit populära, filmatiseras och lika omslag.

Divergent är en överraskande, spännande bok som jag tror passar vuxna lika bra som för ungdomar.

Betyg:

10 kommentarer:

 1. Måste säga att Insurgent är ännu bättre än Divergent! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra :) Då har jag något att se fram emot :D

   Radera
 2. Åååh måste läsa den! :D

  SvaraRadera
 3. Faktiskt så tyckte jag inte alls om Divergent. Tyckte Tris var en väldigt mesig karaktär som är alldeles för beroende av Four och faller för "the bad guy" som han ju målas upp som i början, i alla fall lite hård och känslokall så där. Skulle inte alls vilja jämföra henne med Katniss som är cool och självständig. Dessutom förstår jag inte varför hon väljer Dauntless, tycker inte riktigt det framkommer i början. Nej, riktig besvikelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår lite vad du menar med Four men jag tycker ändå Tris känns självständig. Och jag gillar boken :)

   Radera
  2. Jag tycker det framgår klart och tydligt att Tris inte tror att hon kommer passa in i de osjälviska och tycker att de tappra (dauntless) verkar coola och spännande. Dessutom är hon inte alls beroende av Four utan är bara beroende av vänner, vilket i alla fall jag tycker är väldigt verklighetstroget. Och Tris "faller" inte för Four förän han börjar mjukna.
   Bara min åsikt!

   Radera
  3. Jag håller med att man märker att Tris vill byta falang och att hon inte passar in i De osjälviska. Men jag tänkte aldrig på att hon är beroende av någon.

   Radera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller tycker du jag borde skriva fler recensioner? Eller vill du bara säga Hej?
Kommentera!

Jag svarar på alla kommentarer, men inte på din ev. blogg utan i inlägget du kommenterar. För att komma ihåg och att läsa svaren kan du klicka i "Avisera mig", så får du ett mejl när jag har svarat.