27 oktober 2013

"Precious"

av Sapphire.

Förlag: Gilla Böcker
Sidor: 222
Åldersgrupp enligt mig: 15+
Övrigt: Den har blivit filmatiserad för några år sedan.

Handling: Precious är gravid med sitt andra barn och är 16 år. Det första barnet har Down Syndrom och Precious har inte träffat henne på flera år, det är pappan som också är pappa till barnet och mamman är elak och slår Precious. Sist men inte minst är hon analfabet. Precious mår såklart inte bra och mitt i allt så ska hon börja i en stödskola, och hur ska det gå när de fattar att hon inte kan läsa.

Omdöme:
Väldigt bra faktiskt! Det är speciellt språk för det är lite felstavat och när det ska stå "är" så står det istället "e" och lite mer talspråk. Det gör att den blir snabbläst och unik. Jag ville inte sluta läsa för att man kunde hela tiden läsa lite mer men komma långt i handlingen.

Boken är rå och "stark", fast det handlar om väldigt speciella händelser så beskrivs det som vardag och det är skrivet om sånt som det inte brukar pratas om.

Jag velade länge mellan att sätta fyra eller fem stjärnor. Den är tillräckligt speciell för att få en femma och jag satte det betyget först, men sen ändrade jag faktiskt till fyra, för det var tyvärr något som fattades.

Betyg:

6 kommentarer:

 1. Åh, jag klarar inte av att läsa böcker med talspråk. Flera gånger har jag öppnat boken, läst första sidan och stängt den igen, bara för att texten inte är "riktig". Jag vet inte varför jag inte klarar av det, men det går bara inte. Men boken verkade jätte bra så jag kanske ska ge mig på att försöka, och se det som en utmaning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är roligt att variera lite, men jag håller med om att det är lite svårt i början men sen reagerade jag inte på det.

   Radera
 2. Jag funderade på att läsa den här, men valde att inte göra det, för den verkar så himla hemsk. Känner att jag nog bara skulle må dåligt av att läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den hemsk, men jag trodde att jag skulle må sämre av att läsa den än vad jag egentligen gjorde.

   Radera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller tycker du jag borde skriva fler recensioner? Eller vill du bara säga Hej?
Kommentera!

Jag svarar på alla kommentarer, men inte på din ev. blogg utan i inlägget du kommenterar. För att komma ihåg och att läsa svaren kan du klicka i "Avisera mig", så får du ett mejl när jag har svarat.