30 april 2013

Veckans bloggambassadör

är Simon som bloggar på SocialistSimon. Han bloggar om mycket fantasy och Science fiction.

Läste du mycket som ungdom?
Det kan lugnt säga. Jag satt jämt med näsan i en bok. Jag kommer inte ihåg när jag började men jag kommer ihåg första gången jag hittade Sagan om Ringen. Jag var typ 8 eller 9 år, och mamma hade sagt att jag var för liten för den. Så jag smög in och tog den mittersta boken, Sagan om de två tornen, och slog upp den mitt i och, det minns jag tydligt, läste kapitlet nät Gandalf träffar Aragorn Legolas och Gimli i Fangorn. Jag tror inte jag har slutat läsa Tolkien sedan dess.

Vilken är din favoritungdomsbok?
Jag klarar inte av att dela upp det i ungdomsböcker och vuxenböcker. Ingen som älskar att läsa är egentligen för ung för någon bok. Därför blir ju Ungdomsböcker böcker man tvingar ungdomar som inte vill läsa att läsa. Flera av mina favoritförfattare är sk ungdomsförfattare, så vad blir jag då? Yngre?
Tvingas jag kasta ur mig ett namn så blir det antagligen Kingkiller chroniclers av Patrick Rothfuss.

Favoritförfattare som skriver ungdomsböcker?
Räknas Nene Ormes som ungdomsförfattare?

Läser du ungdomsböcker, nu när du är vuxen?
Jag upptäckte att Eoin Colfer, som jag tycker är jättekul, är sorterad på Hce,u på biblioteket där jag jobbar och Harry Potter på Hcg. Samtidigt chockade jag två unga killar med att visa dem hur tjock Sagan om Ringen egentligen är. Jag tror de hade velat ha en illustrerad novell istället.
Det handlar inte om ålder utan om vilken typ av läsare man är. Blir man rädd av en tjock bok kan man inte läsa Tolkien, blir man istället upphetsad av en bok som bara blir större och djupare ju mer man läser finns det inga gränser för vad man kan läsa.
Sen stör jag mig på att Fantasy alltid ska tvingas in på barnavdelningen. Jag skulle inte rekommendera viss fantasy för personer vars mardrömmar måste hanteras av andra människor.

Är det någon bok som du önskar att du hade läst när du var tonåring?
Robin Hodd upptäckte jag inte förrän jag var lite äldre, och flera av de stora Science Fiction-författarna som LeGuin, Dick och Delaney. Jag önskar att jag läst mer klassiker då. Men allt var inte fel. Jag hade Lem, Asimov, Heinlein och Tolkien. Inte Jordan, jag har aldrig läst Jordan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller tycker du jag borde skriva fler recensioner? Eller vill du bara säga Hej?
Kommentera!

Jag svarar på alla kommentarer, men inte på din ev. blogg utan i inlägget du kommenterar. För att komma ihåg och att läsa svaren kan du klicka i "Avisera mig", så får du ett mejl när jag har svarat.