25 januari 2013

Är jag 100% ärlig i mina recensioner?

Från WeheartIt
Veckans fråga i Bokbloggsjerkan som Annika håller i. Läs om hur det går till här. Frågan för denna vecka är alltså "Är du 100% ärlig i dina recensioner?".

Svar: Om jag tycker en bok är bra så skriver jag naturligtvis det, och tvärt om. I vissa recensioner kanske jag inte har kommit på jättemycket om vad jag tycker om boken. Då fyller jag ut genom att skriva saker som jag tycker, men som jag inte har tänkt på under att jag läste boken.

Jag har märkt om jag läser en recension precis efter att jag läst ut boken, så tycker jag plötsligt liknande som recensenten tycker. I några recensioner som jag gjorde för länge sen har det säkert påverkat men nu har jag lärt mig att inte läsa vad någon annan tycker förrän jag tänkt efter själv.

Det är svårt om jag har fått ett recensions-ex av ett litet förlag eller författaren själv för då vet jag att författaren/förlaget kommer att läsa. Om jag då har läst en bok jag verkligen inte tycker om är det svårt att ge den riktigt hård kritik, men jag försöker vara så ärlig som möjligt.

5 kommentarer:

 1. Det är en bra idé att inte läsa andras recensioner innan man skrivit sin egen, det är lätt att färgas av andras åsikter.

  SvaraRadera
 2. Nej det är inte lätt, men man försöka säga som det är men så vänligt som möjligt.

  SvaraRadera
 3. Jag har också slitit med just recensionsexemplaren, men tror att jag kommit över den värsta tröskeln. Och det är ju så att bara för att jag inte gillar en bok av någon viss anledning måste jag ju inte vara elak för det. Det är ju skillnad på kritik och kritik.

  Jag brukar sällan läsa andras recensioner innan jag skrivit min egen, just för att jag tycker det är så lätt att påverkas. Ofta har jag då hittat något som jag inte tänkt på under min egen läsning och som kanske vrider hela min recension åt ett annat håll än jag först tänkte, så därför brukar jag spara det tills jag filat färdigt på min egen recension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lätt att påverkas av vad andra tycker.

   Radera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller tycker du jag borde skriva fler recensioner? Eller vill du bara säga Hej?
Kommentera!

Jag svarar på alla kommentarer, men inte på din ev. blogg utan i inlägget du kommenterar. För att komma ihåg och att läsa svaren kan du klicka i "Avisera mig", så får du ett mejl när jag har svarat.