30 september 2014

Nytt från Bokmässan

Det här är det som jag fick med mig hem från Bokmässan. Jag är jättenöjd och det finns några böcker som jag har velat läsa länge. På den första bilden är det som fanns i en goodie-bag på bloggminglet, jag tror att de var kvar från Barnbiblioteksträffen men jag är inte säker.

  • En anteckningsbok med samma omslag som Sagoberättaren.
  • Två vykort, de till höger på bilden.
  • Ett Erebos-USB.
  • Muffinsformar
  • Nyckelband med Opals bokfigurer.
  • Boken Svarta tornet av Malin Stehn. Jag har inte hört något om den men jag har läst Ibland vill man inte gärna gå in fast regnet öser ner som Malin Stehn har skrivit.

På denna bilden var resten av böckerna som jag fick på minglet. Nu ser jag att det blev väldigt många men först valde jag bara tre böcker. Sen hade de Låt vargarna komma i en annan kasse som man fick så Carol Rifka Brunt kunde signera och också Världens ände som Ali Lewis signerade. I slutet så låg Mammas liv kvar och då tog jag den också för den hade så fina bilder. 
  • Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt - Tycker det omslaget är så snyggt!
  • Världens ände av Ali Lewis.
  • Sex med mera av Sandra Dahlén - Jag såg Sandra Dahlén på mässan och när jag stod och valde så pratade jag med Suzann som också var bloggambassadör förra året, och hon sa att denna var väldigt bra. Den har också fått väldigt mycket uppmärksamhet.
  • Onanisterna av Patrik Lundberg - Också denna har fått mycket uppmärksamhet och jag och Ingerun stod och pratade om den. Vi vill både läsa den för Patrik Lundberg har skrivit andra bra böcker men vi hade reagerat på titeln. Men då sa Paula att den var väldigt, väldigt bra och att titeln står för något annat.
  • Miriam om natten av Maria Nygren - En ungdomsbok som kommit ut nu, jag vet inte så mycket om den förutom att författaren också har skrivit Fjärde riket. 
  • Mammas liv av Mi Tyler - En bilderbok som handlar om en tjej vars mamma har cancer. 
Detta är fyra korta engelskaböcker som jag vill läsa bara för att öva engelska. Det var ett erbjudande med fyra engelska böcker för 50 kr i Hegas monter. Jag har inte hört något om författarna eller böckerna utan valde bara med hjälp av omslagen.

Inte vem som helst av Nina LaCour köpte jag för att jag gillade hennes tidigare bok så mycket och har velat läsa denna länge. Cirkeln har jag läst men jag ägde inte boken, och man fick välja en pocket från Engelsforstrilogin av Värsta boken när de hade boksläpp efter en intervju. 

Det här är andra smågrejer som jag fick med mig hem. Lilla flaskan till vänster är "Eye make-up remover" som jag köpte samtidigt som jag köpte en Veckorevyn. Mobilhållaren för springturer fick man när man köpte något hos Rabén och det andra är två pins som jag fick.

29 september 2014

Bokmässan 2014: Lördag

Jag började lördagen med att ta det lugnt, duscha och äta stor frukost och var på mässan ungefär 10:30. Då lyssnade jag snabbt på Mia Törnblom som pratade om sin nya bok, men det var så mycket folk och vi orkade inte stå, så vi gick vidare och kollade i montrarna. Såg Dogge Doggelito läsa högt ur sin barnbok, Johanna Lindbäck pratade med någon och Ebba von Sydow visade sin bok. Allt detta var program som jag bara lyssnade på någon minut och sen gick vidare.

Nästa programpunkt var när Sara Kadefors, Lotta Olsson och Grethe Rottböll pratade om ungdomsböcker och ifall den kategorin gör att böckerna "försvinner" i media. Det recenseras vuxenböcker och barnböcker, men inte Unga vuxna. Jag tycker också det är så, men jag fokuserade ju på ungdomsböcker i mina recensioner i JP i alla fall.

Efter det så hade Lisa Bjärbo och Per Gustavsson livesändning av sin podcast Allt jag säger är sant. Jag lyssnade bara i början för jag orkade inte stå där heller, och så ville jag lyssna på David Batra. Han pratade om sin bok Gevär säljer pga dödsfall som verkar väldigt rolig.

Sen kände jag såhär:

Så då satt jag i den fåtöljen lagom till att Bokälskarträffen skulle börja. Det är en träff för twittrare/bloggare som gillar böcker. Det är Anna på Bookshelf som ordnat flera år, men det var första gången som jag var där. Det var bara att vi träffades och sen gick vi undan lite och pratade, och tog sen kort. Jag har tyvärr inte den bilden, men den kommer nog på någon annan blogg.

Sen fortsatte jag med lite småprogram som jag bara kollade snabbt på, t.ex. Nina Hemingsson, Sofia Nordin, Helena Bross och Martin Widmark. Eller jag lyssnade på hela Martins föredrag, det var väldigt intressant. Jag har aldrig lyssnat på han innan, trots att han är en av de författarna som jag har läst flest böcker av. 

Sen var det bloggmingel! Det hade jag sett fram emot hela dagen och det blev väldigt kul. Det var lite dåligt med ungdomar men det är kul att träffa vilken bokbloggare som helst. Det var ett stort bord med böcker som man fick välja, som goodie-bag fast välja själv. Jag trodde det bara skulle vara vuxenböcker, men det fanns ungdomsböcker, väldigt bra! Jag visar i ett senare inlägg vilka böcker jag tog hem. På minglet kom först Carol Rifka Brunt och signerade sin bok. Så kul att få prata med henne lite mer, även om det blev väldigt snabbt. Jag sa att jag gillade seminariet som jag hade varit på dagen innan, det bästa för årets Bokmässa.

Sen kom två andra författare som jag tyvärr har glömt namnet på. Två vuxenförfattare som debuterat nyligen. Till sist kom Ali Lewis som har skrivit ungdomsboken Världens ände som fått Peter Pan-priset nu. Jag visste inte vem hon var, och var på toaletten när hon kom in, så jag trodde hon var en bokbloggare och började prata. Så vi pratade ganska länge faktiskt, väldigt kul!

Bloggminglet var en perfekt avslutning på Bokmässan. Efter det så gick vi sakta mot Nordstan och åt, och tog sen tåget hem. Två dagar var lagom långt i år, blev så trött av bara dem två. 

Mia Törnblom
Dogge Doggelito
Ebba von Sydow
Sara Kadefors, Lotta Olsson (recensent på DN) och barnboksförfattaren
Grethe Rottböll

Lisa Bjärbo & Per Gustavsson
David Batra
En dålig bild från Bokälskarträffen.
Sofia Nordin och en norsk författare som jag har glömt namnet på.

Helena Bross läser högt.
Martin Widmark.
På Bloggminglet, en debutant till höger och hennes förläggare till höger.

Ali Lewis i gult, som har skrivit boken hon håller. Tyvärr den bästa bilden jag har på henne.

28 september 2014

Bokmässan 2014: Fredag

Igår kväll kom jag hem från Bokmässan efter två dagar. Jag fattar inte hur jag orkade fyra, eller egentligen fem, dagar förra året. Jag tyckte det var skönt att komma hem efter bara två dagar i år. Det har varit jättekul och allt blev bra. Jag skriver ett inlägg om varje dag och börjar med fredagen. De andra åren har jag skrivit mobilanteckningar om vad jag har gjort och vilka jag har sett, men det glömde jag. Så jag skriver det som jag kommer ihåg.

På fredagsmorgonen skulle jag gått upp 5:50 men jag vaknade vid fem av en mardröm. Sen kunde jag inte somna om för att jag låg och tänkte på drömmen och sen på Bokmässan, så jag låg där och bara väntade. Jag gick upp och åkte sen till bussen. Den skulle varit på centralen i Göteborg halv tio men det var en extra buss som inte stannade överallt, så vi var framme tidigare, och chauffören visste att många skulle till Bokmässan så han släppte av oss vid Liseberg. Där var det ingen kö in så vi var inne innan klockan var 9! Jag hade förväntat mig att komma in typ 10 efter att ha gått från centralen, men det blev mycket smidigare än vad som var förväntat.

I början gick vi runt bland montrarna och lyssnade snabbt på Åsa Lind. Nu kommer jag inte ihåg vad hennes ungdomsbok heter men jag läste den för några år sen. Direkt efter så var det Mårten Sandén och Per Gustavsson som pratade i Norstedts monter. Detta var småintervjuer på 10 minuter. Mårten Sandén var på min mellanstadieskola när jag gick där men Per har jag aldrig lyssnat på innan. Direkt efter det så var det Christina Wahldén som jag också ville lyssna på.

Efter det så var det en intervju med Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren där tre ungdomar ställde frågorna. Det var "Värsta boken" som höll i det, och de har boksläpp där de ger gratis pocketböcker till ungdomar. Förra året var det blandade böcker men i år var det bara Engelsforstrilogin. Jag tyckte det var lite tråkigt för jag har läst dem.

Nästa programpunkt var en intervju med bloggaren och författaren Sandra Beijer. Och efter det så intervjuade "Prickiga" Paula (en av årets bloggambassadörer) Ursula Poznanski. Jag skulle intervjua Ursula senare på eftermiddagen och lyssnade på det för att få veta lite mer om henne och se hur hon var på engelska. Den intervjun gjorde mig mycket lugnare för hon var så avslappnad och jag skulle inte göra intervjun på scen.

Mellan alla punkter gick jag runt bland montrarna och köpte lite grejer men det visar jag i ett annat inlägg. Jag såg när Emma Hamberg (Linas kvällsbok) och en-annan-kokboks-författare lagade efterrätter som man fick smaka. Vi fick något som var som ugnspannkaka med körsbär.

Sen lyssnade jag på Carol Rifka Brunt (Låt vargarna komma), Jenny Jägerfeld (Här ligger jag och blöder) och Mats Strandberg (Cirkeln) som pratade om sexualitet och sjukdomar efter Carols bok. Det seminarium höll på i 45 min och det var det bästa jag lyssnade på i år. Det var roligt så man skrattade och alla de författarna har skrivit böcker som jag gillar.

Efter det så gick jag för att fika med förra årets bloggambassadörer. Tyvärr var vi bara fyra för alla var inte på mässan i år. Det var Suzann, Ingerun och Mathias som jag träffade. Efter fikat gick jag för att träffa Ursula Poznanski. Jag kom lite tidigare så jag lyssnade på en till programpunkt med henne. Sen gick vi till ett lugnt ställe för att intervjua. På vägen träffade jag Katarina Kuick, som jag inte har träffat sen hon var min ledare på skrivarlägret som jag var på för två år sen. Det var kul men vi hann inte prata för båda var på väg till annat.

Intervjun gick bra och blev avslappnad. Det gick väldigt fort bara, jag hade inte jättemånga frågor och Ursula svarade ganska kort. Jag spelade in intervjun och jag ska skriva det i ett inlägg. Jag kanske gör en video med inspelningen som bakgrund, om det blev bra ljud.

Efter att ha pratat med Ursula så gick vi hem från Bokmässan och gick lite på stan under tiden vi väntade på att få vårat bord på restaurang. Det var en jättebra dag på mässan och jag var nöjd. Det var också skönt att ha intervjun med Ursula gjord, så jag bara kunde ta det lugnt.

Mårten Sandén & Per Gustavsson
Christina Wahldén
Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.
Sandra Beijer till höger.

Bloggaren Paula och Ursula Poznanski.

Emma Hamberg i mitten.

Carol Rifka Brunt, Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg.
Ingerun och hennes kaninöron ;)

25 september 2014

Redo

Nu håller jag på att fixa det sista för Bokmässan. Jag är inte lika peppad som jag brukar vara, jag tror det beror på att jag knappt har hunnit tänka på det och att jag inte förstår att jag är där imorgon. Denna Bokmässan är också mindre för mig än de två första. 2012 var jag där för första gången och 2013 så var jag bloggambassadör, nu ska jag bara gå runt. Men det kommer bli jättekul och peppen kommer komma när jag sitter på bussen imorgon.

En monter 2013.


22 september 2014

Planering för Bokmässan 2014

Nu har jag kollat monterprogrammet för Bokmässan och planerat vad jag ska gå på. Jag vet att jag knappt kommer se hälften av grejerna för då skulle jag bara stressa runt till olika montrar men det här är vad som låter intressant eller någon författare som jag vill lyssna på. Jag print screenade schemat för att lägga in här men om man vill läsa om varje programpunkt eller lägga till i "Min Bokmässa" så finns mitt schema här.

Utöver monterprogrammen så ska jag intervjua Ursula Poznanski på fredagseftermiddagen och gå på bloggmingel på lördagskvällen. 

Fredag




Lördag




Avslutar med en länk till Bokbabbels inlägg med gifs som beskriver Bokmässan. Väldigt roligt!

21 september 2014

"Svirre flyger till stan"

av Erik Hirschfeld. Bilder av Maria Nilsson Fidler.

Förlag: Hirschfeld Media (Tack för boken!)
Sidor: 47 sidor
Åldersgrupp enligt mig: 4-8 år

Handling:
Svirre är en liten fågel som bor ute i skogen. En dag är hon hungrig och det kliar i vingarna, så hon tar sig en flygtur. Svirre kommer till stan som hon har hört sin farfar berätta om. Där finns det massa hus och det blir aldrig mörkt, men var ska hon sova?

Omdöme:
En fin barnbok med stora och välgjorda bilder. Det är enkel text och rolig berättelse.

De sista sidorna är det enkel fakta om fåglar och det finns t.o.m. en QR-kod (en sån streckkod som gör att man kommer till en hemsida) där man hör hur den här sortens fågeln låter. Jag läste den för min lillasyster och hon tyckte att faktasidorna var det som var roligast att läsa.

Betyg:

18 september 2014

Min Bokmässa 2014 och tillbakablick från förra

Jag läste Bokmässans nyhetsbrev nyss och såg då det som är på bilden. Hon i mitten är Ursula Poznanski som har skrivit Erebos och Saeculum, och Sveket som precis har kommit ut. 

När jag läste mejlet kom jag på att jag har knappt skrivit något om Bokmässan och inget om att jag ska intervjua Ursula. Jag ska vara i Göteborg hela fredagen och lördagen, tyvärr de två dagarna när det är som populärast och mest trångt på mässan men det ska bli jättekul. Jag åker med min pojkvän och jag har hittat väldigt många intressanta monterprogram. Jag tänker att jag lägger upp min planering om några dagar. 

Det är på fredagskvällen som jag ska intervjua Ursula Poznanski. Hon är från Wien och därför kommer intervjun bli på engelska. Det är såklart extra nervöst men det är inte på scen utan bara för bloggen. Ska jag erkänna så trodde jag att det skulle vara på scen, fram till för en månad sen. Nu behöver jag inte vara lika nervös, när det bara är hon som hör om (när) jag gör fel i engelskan. Jag gjorde de flesta frågorna igår men jag behöver några fler, så om du undrar något om henne får du gärna kommentera, svaret kommer i ett inlägg om några veckor. 

Jag kan inte riktigt fatta att Bokmässan är nästa vecka, och att det var ett år sen förra! Den var så proppfull och lärorik och social och bokig och det coolaste jag gjort! Jag hittade mitt schema från förra året och jag gjorde så mycket kul. Då höll jag ju i flera mingel och intervjuer, och blev intervjuad själv som blev direktsänt på UR. Denna Bokmässan kommer bli mycket lugnare och jag är mer "vanlig besökare", det är både skönt men lite tråkigt. 

Schemat för förra året:

17 september 2014

Läser just nu:

Just nu läser jag Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist för svenskan i skolan. Jag trodde jag skulle tycka den var väldigt hemsk och att jag skulle bli rädd, men jag kom på att jag bara tycker den är intressant. Det är obehagliga scener och lite läskigt men inte så att jag blir rädd. Jag har nästan aldrig läst den här sortens böcker innan men jag gillar det. Det är bara att den är ganska tjock och liten text, så det tar så lång tid. Jag vill läsa mina andra böcker som jag har valt själv.

Jag har läst en e-bok i mobilen när jag sitter på bussen till skolan också. Jag har aldrig med mig någon bok i väskan men det är smidigt med e-böcker för man kan läsa bara jättekort och nästan när som helst. Den senaste jag läste ut var Six earlier days av David Levithan. Jag fick en kommentar på min recension av Jag, En att det finns en 0,5 bok, alltså en bok som utspelar sig innan den riktiga boken. Den heter Six earlier days och är helt enkelt sex kapitel om sex olika dagar i En's liv. Det låter kanske inte jätteintressant för en "vanlig" bok men Jag, En är nog min favoritbok och den är så unik. Läs min recension här, för att förstå varför varje dag är så intressant i de böckerna.

Jag sökte på titeln för att få veta mer om boken och hittade den som gratis nedladdningsbar e-bok då. Jag vet inte om det var en laglig sida eller om det fanns massa böcker där som någon har lagt in olagligt men jag prövade och det funkade.

14 september 2014

"Jag blundar tills jag finns"

av Marie Björk.

Förlag: Idus förlag (Tack för boken!)
Sidor: 132 sidor
Åldersgrupp enligt mig: 14+
Övrigt: Läs min intervju med Marie Björk här.

Handling:
Sandra försöker genomleva sitt vardag och vill bara hoppa fram i sitt liv till att hon kan klara sig själv och slippa skolan. Hemma är det jobbigt med en alkoholist till pappa och en mamma som inte gör något åt det. Sandra har inga vänner efter att hennes bästa vän har flyttat. Men så börjar Cassandra i klassen och redan när de ses första gången så känner hon att de kommer bli kompisar.

Cassandra tar med Sandra till livet utanför skolan och hon går på fester och träffar killar. Hon möter Tobias och de tvingas träffas på Cassandras dubbeldejter, men Sandra gillar det.

Omdöme:
En ungdomsroman som berättar om många viktiga och intressanta ämnen. Den är lättsmält trots att det är sorgliga och tragiska händelser. Jag tror att det beror på att boken är uppdelad i korta kapitel, ett kapitel för varje scen. Det gör att det är en lättläst och går snabbt att läsa, och blir lättsmält. Den var hela tiden intressant och rolig att läsa för det händer saker hela tiden som överraskar och ger hopp.

Jag gillade att det var en kärlekshistoria men den tog inte över hela storyn eller gjorde inte Jag blundar tills jag finns till en kärleksbok. Det är ganska ovanligt att huvudpersonen är tillsammans med någon utan att ha massor av kärleksbekymmer. Det var skönt att läsa en bok som nästan bara hade positivt om kärlek. Även om det fanns problem i kärleksrelationer i några bikaraktärers liv.

Betyg:

11 september 2014

Mina favorit-booktubers

Jag följer en del booktubers på Youtube. Booktubers är som bokbloggar fast de gör recensioner och bokrelaterade videos istället för att skriva. Jag har inte så bra koll men det här är mina tre favoriter. Jag lägger in en av alla deras filmer här och jag valde "September TBR" för de hade alla gjort en sån video.



Den första är Astrid som ni kan hitta på Astridthebookworm. Hon gör mest hauls och recensioner.


'

Detta är Catriona som heter Little Book Owl på Youtube. Henne har jag skrivit om en gång innan, för att vi har så lika internetnamn. Hon är rolig och bor i Australien.




Den sista jag tipsar om heter Regan och hennes videos finns på PeruseProject. Hon gör väldigt blandade filmer, inte bara recensioner.

10 september 2014

Svar på frågestunden

Något bra bokcitat enligt dig? 
Jag har väldigt svårt att komma ihåg citat och skriver aldrig upp dem eller något. Jag tänker inte så mycket på speciella meningar när jag läser.

Vet du från vilken bok citatet " I'm on a rollercoaster that only goes up, my friend" kommer ifrån? ;) Måste ju testa dig lite! Kommer inte på något mer citat tyvärr :[ 
Som jag skrev lite i förra frågan så har jag inte så bra koll på citat. Detta känner jag igen och jag tror det är från någon populär ungdomsbok. Skulle kunna gissa att det är Augustus i The fault in our stars som säger?

Vad går du på för linje på gymnasiet? Om du går på gymnasium såklart.. 
Ja, jag går första året på ekonomi.

När fyller du år? 
Den nionde maj :)

Hur länga har du haft bloggen? 
Jag startade den redan 2008 när jag var 10 år. Så det är 5½ år! Det känns väldigt länge men jag började blogga på regelbundet 2011.

Vilken är din favoritgenre? 
Helt klart ungdomsböcker men det finns ju flera genrer inom ungdomsböckerna. Helst vardagsböcker eller populära dystopier.

Vad är din absoluta favoritbok? 
Väldigt, väldigt svårt. Jag har inte läst någon riktigt bra bok den senaste tiden... Eller jag läste nyss Insurgent som är väldigt bra men inte den bästa jag har läst.

Varför började du blogga? 
Då var jag så liten och gjorde det bara för jag tyckte det lät roligt. Sen när jag började igen 2011 så var det för att jag saknade "bokbloggsvärlden" och för att jag inte hade så mycket att göra.

Är detta din första blogg? :)
Ja, eller jag har en designblogg där jag gör min design till denna bloggen. Men den är hemlig ;)

Vad följer du för TV-serie/serier? 
Just nu följer jag inte så mycket serier, men jag har kollat på Pretty little liars och Under the dome.

Favoritfärg? 
Hmm... Någon ton av ljusblått.

Hur ser ditt örngott ut och vad för frisyr brukar du oftast ha till vardags? xD Hahaha ;)
Just nu är mitt örngott gråvitt randigt. Jag har nästan alltid utsläppt hår men ibland fläta eller tofs ;)

Jag har funderat på att resa bort till kalmar eller till stockholm och praktisera där 1/2 veckor. Jag tänkte praktisera på ett förlag, men jag hitar ingen bra hemsida att söka på, jag skulle helst vilja va på ett undomsbokförlag i kalmar, men någonstans på sönder i Stockholm fungerar också...
Men har du några tips på några bra hemsidor, eller tips på bra förlag?
När jag letade efter ett förlag att praoa hos så tänkte jag först i närheten av där jag bor men de flesta förlagen är i storstäderna. För att hitta något i Kalmar så skulle jag bara googla "Förlag kalmar" men om du vill ha i Stockholm så tänk på vad böckerna du gillar är ifrån. Ta reda på några förlag och gå in på deras hemsida för att se att de är seriösa.

9 september 2014

"Eunomia"

av Erika Vallin.

Förlag: B. Wahlströms (Tack för boken!)
Sidor: 217 sidor
Åldersgrupp enligt mig: 10-14 år
Serie: Sista delen i en trilogi.

Handling: Spoilers om du tänkt läsa de första delarna. 
Asrin har nu kommit till Eunomia - Världen bakom speglarna. Hon är här för att hon är en av väktarna och måste försöka stoppa den onda drottningen. Drottningen tar barn från Jorden och gör de till soldater, alla i Eunomia är hjärntvättade. Det är det som Asrin och resten av rebellerna och väktarna måste göra, de ska hitta alla invånarnas minnen.

Omdöme:
En spännande avslutning på trilogin. Det är mycket som händer hela tiden och alla karaktärer och händelser utvecklas. Det blir överraskningar och nya problem och hinder.

Ibland tycker jag det är lite svårt att se och förstå vad det är som händer. Det går lite för snabbt och miljön är inte så mycket beskriven, därför tycker jag att det är svårt att hänga med.

Det är en spännande historia för barn för över tio år som gillar lite fantasy. 

Betyg:

7 september 2014

Frågestund

Jag har funderat lite på en frågestund, innan hade jag det relativt ofta men nu har jag inte haft det på flera år. Jag tror många bloggare har slutat med frågestunder, men jag tycker frågestundsinlägg är roliga och intressanta att läsa. 


Det kan vara frågor om mig, bloggen, böcker eller egentligen vad som helst. Jag svarar på frågorna i ett inlägg om några dagar.

6 september 2014

Somna av böcker

I helgens bokbloggsjerka är frågan Får böcker dig att somna eller håller de dig vakna i all oändlighet på nätterna? (Kolla här för info om bokbloggsjerkan eller alla andras svar.)

Mitt svar är att det beror väldigt mycket på böckerna. Om det är en bok som jag vill läsa ut snabbt för att jag måste eller att jag vill läsa en annan bok så kan de göra mig väldigt trötta. Då sätter jag ofta mål, typ kom till sidan 120, läs till klockan blir 10:30 eller till nästa kapitel innan jag släcker. Det har hänt två gånger att jag har somnat med lampan tänd när jag har gjort så. Jag tänker att jag tar en paus i boken, och helt plötsligt har jag lagt ner huvudet och somnat... Egentligen borde jag ju sluta läsa men det gör jag inte.

Sen finns det andra böcker som gör att jag blir förvånad av hur mycket klockan är eller som gör att jag inte vill sluta läsa. Men jag har aldrig kunnat läsa till två, tre en vardag bara för att jag läser en bra bok, jag har för stort kontrollbehov för att "råka" lägga mig sent.



5 september 2014

"Vero hit & dit"

av Katarina Kieri. Bilder av Helena Lunding Hultqvist.

Förlag: Lilla Piratförlaget
Sidor: 189 sidor
Åldersgrupp enligt mig: 8-12 år

Handling: Det kommer en ny tjej till Markus klass. Hon heter Vero och bor tillsammans med sin pappa och de har nu tvingats flytta igen. Markus vill gå hem till henne men istället får han följa med Vero till affären och handla.

En dag när de är på Markus gård så träffar de hans nyinflyttade granne och får följa med och äta nybakta bullar och spela piano. Markus har aldrig varit så glad, detta är skillnad från det tysta, dystra hem som han bor i. Men plötsligt står mamma där i dörren och undrar vad det är som väsnas.

Omdöme: En väldigt fin och mysig barnbok. Bilderna är verkligen fina och färgglada. De ger mycket känsla och är moderna. Känsla vad det jag tänkte mest på när jag läste den. Det är mysig känsla mellan personerna, enkel och fin text och härlig stämning. Det gör det till behaglig läsning som jag njöt av. Jag tycker ibland att barnböcker blir konstigt att läsa för jag känner mig i helt fel ålder men under denna så tänkte jag inget på det. Det var bara skönt att byta av med en enkel och lättläst bok.

Som sagt är det en fin och glad bok, men den har inte bara glada händelser. Både Vero och Markus har det lite svårt hemma och Vero som behöver flytta så ofta.

Betyg: