25 juni 2013

"Boktjuven"

av Markus Zusak.

Förlag: B. Wahlström
Sidor: 586 sidor
Åldersgrupp enligt mig: 13+

Handling: 
Liesel bor i Tyskland under andra världskriget med sin fosterfamilj. Hon har svårt för att läsa men  hon stjäl en bok, och innan boken är slut kommer hon ha stulit fler och läsandet kommer rädda livet på henne.

En dag kommer den en jude som bor i deras källare. Hon får inte berätta det för någon och efter ett tag vågar hon sig ner dit och de blir kompisar. Men frågan är hur länge han kan gömma sig där.


Omdöme: 
Hela boken ses från Dödens perspektiv, och det gör att boken är speciell. På många ställen är det sorgligt, fast inte så mycket att jag grät, men jag tycker den är rolig också. "Döden" är lite ironisk ibland och det är så smart skrivet. (Fattar ni var jag menar när jag skriver smart? Jag känner att jag skriver det ofta i recensioner... Jag menar att det är klockrent, men att jag inte har hört liknande innan, så att författaren har kommit på det själv.)

Det är ofta skrivet utan att beskriva vissa saker och när det stycket är slut så kommer en förklaring i fetstil och med lite krusiduller, ett exempel på bilden. Innan hade det bara stått "två kolossala ord" flera gånger utan att man fick veta vilka det var.

Betyg:

14 kommentarer:

 1. Jamen det är en bra bok! :)

  SvaraRadera
 2. Böcker som jag rekommenderar:
  "Flyga drake" /
  "Tusen strålande solar" / Khaled Hosseini
  "Och bergen svarade" /
  "En sån där vidrig bok där mamman dör" / Sonya Sones
  "Den osynliga Flickan" /Deborah Ellis

  SvaraRadera
 3. "Little Darlings"
  "Jag är en pojke med tur" Monica Zak
  "Alex Dogboy"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst några av dem, men de andra kan jag kolla upp.

   Radera
 4. Låter som en intressant bok.

  SvaraRadera
 5. Jag älskar Dödens små ilägg med tjock text, jag vet inte vad jag ska tänka om det. Sättet att skriva, jag kan inte förklara hur det är skrivet. Liknelserna, som är något jag aldrig skulle kunna tänka på själv."En tår som skurit över hennes vänstra kind." Tillfällena av fullständig lycka... Jag ryser i hela kroppen. "Himlen är blå idag, Max , och så är det ett avlångt moln som är utsträckt, som ett rep. I ena änden av det finns solen, som ett gult hål..."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det längesen som jag läste Boktjuven men jag kommer ihåg att det var ett speciellt, starkt språk!

   Radera
 6. Ursäkta, hur gör man en sådan där du har längst upp där man kan trycka på Bloggen eller Om mig eller om bokugglan... och resten. Jag har nämligen gjort en egen blogg och tycker en sådan verkar praktisk många andra bloggar har också sådana.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du har Blogger så är det när man är inne på Layout och så heter det flikar.

   Radera
  2. Tack så hemskt mycket. Jag ska försöka fixa det nu.

   Radera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller tycker du jag borde skriva fler recensioner? Eller vill du bara säga Hej?
Kommentera!

Jag svarar på alla kommentarer, men inte på din ev. blogg utan i inlägget du kommenterar. För att komma ihåg och att läsa svaren kan du klicka i "Avisera mig", så får du ett mejl när jag har svarat.