20 mars 2014

"Låt vargarna komma" & "Two boys kissing"

Dubbelrecension på två böcker med som liknar varandra. Det gemensamma är att AIDS har en stor roll i böckerna och båda har flera homosexuella karaktärer.

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt

Förlag: X Publishing/Gilla Böcker

Sidor: 419 sidor
Åldersgrupp enligt mig: 14+ (Crossover)
Utspelar sig: 1987

Handling:
Det enda i Junes liv som har en mening är att träffa sin morbror Finn, vilket hon gör nästan varje söndag när han målar av June och hennes syster på en tavla. Finn är sjuk i AIDS och håller på att försvinna mer och mer. Varje vecka mår han sämre men det skrämmer inte June, hon kan inte förstå att han snart kommer försvinna.

Hon har trott att hon och Finn är bästa vänner, men sen får hon höra berättelser och om personer i hans liv som hon borde ha vetat om. Vad har June och Finn egentligen för relation?

Omdöme:
Riktigt bra! Fin historia och det är en unik bok. Jag har inte läst många böcker med en så stark släktrelation och senare i boken finns det en annan intressant vänskapsrelation. Alla karaktärer är genomtänkta och känns som riktiga personer. Det är kul att läsa om hur huvudpersonen utvecklas och förändras, och också flera av bifigurerna.

Sen kan vi också prata om hur fint omslaget är, verkligen ett av mina favoritomslag!

Betyg:




Two boys kissing av David Levithan.


Förlag: Alfred A. Knopf
Sidor: 200 sidor
Åldersgrupp enligt mig: 14+
Språk: Engelska, men jag vet att den kommer på svenska i höst med en titel som Världens bästa kyss eller liknande på Gilla Böcker.

Handling: Handlar om sju homosexuella unga killar, där vissa av dem känner varandra och är tillsammans, men de flesta har aldrig träffat varandra. De har olika problem och glädjeämnen som man får följa när man hoppar bland de olika huvudkaraktärerna.

Två av dem håller på att slå världsrekord i att kyssas i över 32 timmar och står utanför en skola med publik och det direktsänds och får stor spridning på Internet. Det är under den tiden som hela boken utspelas egentligen.

Den är berättade i vi- och du-form. De som berättar - vi - är de som dog på 80-talet av AIDS. Man får inte veta så mycket om dem men de ger som tips för läsaren, som huvudkaraktärerna skulle behöva just då. "Du" eller "de" är egentligen alla homosexuella som lever nuförtiden. Det är svårt att förklara men man förstår i boken.

Omdöme: Det är lite svårt att förstå i början med alla karaktärer och den speciella berättarformen, men efter  ungefär 50 sidor så kom jag in i det bra. Den är kul att läsa för att den är så unik och berättad på ett väldigt bra och intressant sätt om gays. Världsrekordet knyter ihop boken väldigt bra och gör att det känns som en berättelse än om flera personer. Det är inte David Levithans bästa bok (den bästa är Jag, En!) men fortfarande läsvärd.

Betyg:





Det var länge sen jag har skrivit så mycket som jag har gjort idag! Började skolan med att skriva krönika i nationella provet i svenska. Kommer hem och skriver en dubbelrecension, och ska nu börja på en recension till JönköpingsPosten som jag helst vill ha färdig idag.

4 kommentarer:

  1. Hej, det var ett tag sen, hoppas allt är bra! Måste verkligen läsa the fault in our stars snart!! Den verkar så otroligt bra, men vet inte riktigt om jag ska läsa på svenska eller engelska än...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har läst den på svenska, men vill läsa den på engelska också någon gång.

      Radera
  2. det verkar bra jag vill läsa "låt vargarna komma" jag hoppas inte den svenska titeln för two boys kissing blir världens bästa kyss det låter bara töntigt.

    SvaraRadera
  3. Jag kollade upp det nu och den ska heta "Världens viktigaste kyss", det låter bättre.

    SvaraRadera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller tycker du jag borde skriva fler recensioner? Eller vill du bara säga Hej?
Kommentera!

Jag svarar på alla kommentarer, men inte på din ev. blogg utan i inlägget du kommenterar. För att komma ihåg och att läsa svaren kan du klicka i "Avisera mig", så får du ett mejl när jag har svarat.