Om mig

Foto: Katarina Dorbell
Barnensbibliotek.se
Hej hej, jag heter Tova och jag är 17 år. Jag går i skolan, sjunger och orienterar. Och läser och bloggar! Jag läser det mesta, men oftast verklighetstrogna ungdomsromaner.

Jag går första året på ekonomi på gymnasiet.

Innan jobbade jag som recensent på JönköpingsPosten och då skrev jag recensioner på ungdomsböcker ungefär varannan vecka och de finns att läsa här.

2011 blev jag nominerad till Årets boktipsare, och kom på delad andra plats med tre till.

2013 var jag en av Bokmässans bloggambassadörer och det kan du läsa mer om här.

________________________________________

Jag gjorde ett inlägg om vad jag har gjort för "bokigt" i mitt liv och jag skriver det här med:

0-7 år
Kunde inte läsa själv, men mamma eller pappa läste högläsning nästan varje kväll.

7 år 
Lärde mig att läsa i skolan men tyckte det var svårt. Jag kommer ihåg i ettan när man skulle läsa tyst. När jag märkte att min kompis hade läst fler böcker än mig, då struntade jag i att läsa och tittade på bilderna och bläddrade när jag tyckte det passade. Detta tror jag att ingen visste innan, och så skriver jag det här där alla kan läsa det... Jag kom ihåg att en av böckerna var Resa ihop av Tomas Halling, men sen så läste jag den på riktigt när jag började gilla att läsa.

8 år
Jag gillade fortfarande inte att läsa. Jag kommer ihåg en bokredovising av Hotellmysteriet (av Martin Widmark) till skolan. Jag tror jag gillade boken, för sen läste jag de andra böckerna, men redovisningen gick väldigt dåligt! Jag tror inte jag hade övat så mycket, och när jag kom fram framför hela klassen visste jag inte vad jag skulle säga...

9 år
Det var sommarlovet till trean som jag började läsa mycket. Min skola hade en tävling där man ska fylla i 10 böcker man hade läst under sommarlovet, och jag läste 20 den sommaren. När skolan började igen gick jag till min bokhylla och tog alla böcker som mamma och pappa hade läst när jag var liten och la på en hög och började läsa dem och skrev upp på egna listor. Jag kom ihåg att min kompis sa att sånna böcker inte räknas att skriva upp, men jag började ju i alla fall gilla att läsa.

Jag ville fortsätta att skriva upp böckerna jag hade läst och satte målet 100 böcker och sen skulle jag gå på café och köpa en bok. Här någonstans tror jag att jag hittade bokbussen och började gå till den varje vecka och lånade typ 6 böcker/vecka och läste ut. Då läste jag extremt mycket! Jag var väldigt engagerad som liten och gillade att ordna massa saker. Så jag började skicka brev till författare, det första var till Martin Widmark och sen illustratören Christina Alvner. Båda de svarade och efter det skickade jag till många fler.

Vid den här tiden kom nästa redovisning och då fick man välja vad man ville prata om. Jag valde mina författarbrev och läste upp dem och berättade lite. Den redovisningen blev bättre och det var nog för att jag "brann" för det jag pratade om. Efter det ville min lärare att jag skulle prata om det på en kväll för föräldrarna på skolan. Jag vet inte vad det var för träff, men det var några andra elever som spelade instrument också. Min fröken sa att jag skulle skicka brev till någon mer och berätta om så jag skickade till Pernilla Gesén men hon svarade inte förrän nästan 5 månader efter, så då hade föräldrakvällen redan varit. Hon hade tagit så lång tid på sig för att hon höll på med en bok, och som plåster på såren fick jag hennes bok Alva blir kär signerad.


10 år
Nu hade jag läst 100 böcker som mitt mål var, och började mitt nya mål som var 10 000 sidor. Jag fortsatte att skicka brev till författare, de jag hade skickat till var Petter Lidbeck, Kerstin Gavander, Rose Lagercrantz, Elsie Petrén, Laura Trenter (som aldrig svarade), Kerstin Lundberg Hahn och Pernilla Gesén.
Vid den här åldern startade jag den här bloggen också.

Jag blev också medlem i Barnens bokklubb och där sökte de några som ville recensera böcker i en panel. Jag sökte men kom inte med, men jag hade skrivit att jag har en bokblogg och då ringde de och frågade om jag ville vara med i en artikel. Man kan läsa artikeln här faktiskt.

11 år
Slutade blogga helt.

Skickade brev till Lena Lilleste men hon svarade aldrig (och innan det hade jag skickat till Laura Trenter som inte heller svarade) så jag slutade skicka brev till författare.

Läste 100 böcker för andra gången och började på 10 000 sidor igen efter det.

12 år
Började i sexan och blev bibliotekshjälp i skolan. Det var att på vissa raster fick man hjälpa till och fixa med böckerna i biblioteket.

Här började jag läsa engelska böcker, jag satte som mål 50 böcker men jag har fortfarande inte klarat det målet...

Efter att ha läst 10 000 sidor igen hittade jag på ett annat mål som var att läsa så många böcker som möjligt i ett år, eller helt enkelt se hur mycket jag läste. Då blev det 132 böcker.

Här försökte jag också prao hos bokbussen, men man var tvungen att gå i åttan för det, så det blev på mitt gamla dagis istället.

13 år
Detta var nog året som det har hänt mest bokgrejer för mig, än så länge.

Det började med att jag började blogga igen, det var i början av sommarlovet när jag inte hade något att göra. Jag fixade designen, kommenterade jättemånga bokbloggar och skrev ett inlägg per dag.

Jag var också på mitt första skrivarläger i slutet av sommaren.

I slutet av hösten blev jag nominerad till Årets boktipsare 2011 och blev framröstad till de fem finalisterna. Då fick jag åka till Stockholm och träffa några bokbloggare och författare på prisceremonin. Jag var också på rundvandring på Bonnier. Jag kom på delad andra plats med de tre andra. (Inlägg om det)

Tack vare min nominering blev jag intervjuad av Kamratposten och fick nya läsare. Sen tipsade också min mamma Jönköpingsposten om att jag blev nominerad så de gjorde också ett reportage. Jag ville inte vara med i JP först, för det var inte många av de jag känner på riktigt som visste att jag läste mycket och har en blogg. Så kom jag på framsidan med en stor bild, så det var nog inte många i Jönköping som missade det men det var kul. (Inlägg om det)

Jag blev medlem i XIX som förlaget X-publishing hade, där jag kunde få läsa nya manus ibland och lite sånt. Jag var med och startade en bokcirkel för ungdomar på bibblan som nu träffas en gång i månaden. (Inlägg om det)

Jag fick vara med på baksidan av Det borde finnas regler av Lina Arvidsson och skriva vad jag tycker om den. (Inlägg om det). Jag började också få recensions-ex från vissa förlag.

Jag träffade Katarina von Bredow när hon var på ett bibliotek.

14 år
Jag lyssnade på Isabella Löwengrip när hon pratade om sina böcker och företag.

Jag gick på min första bokmässa och var med i Bonniers monter och diskuterade några böcker med flera bokbloggare. (Inlägg om det) Jag blev också bloggambassadör för Bokmässan 2013. (Inlägg om när jag fick veta det och när året var slut)

Jag har också praoat hos förlaget Gilla Böcker, och fick där intervjua författaren Katarina Sandberg. Här kan man läsa allt om min prao.

Jag blev en av boktipsarna på sidan Boktipset.se.

15 år
Det största måste ha varit Bokmässan 2013. Det året var jag en av Bokmässans bloggambassadörer och hade planerat grejer inför bokmässan i över ett halvår. Det började redan lite på onsdagen när jag gick på Pressnatta med några av de andra bloggambassadörerna.

På torsdagen hade jag intervju med Jenny Jägerfeld och sen Christin Ljungqvist på Barnens biblioteks scen. Det var intressant och roligt! På fredagen ordnade vi mycket inför ungdomsminglet som jag höll i under lördagen men jag hann också gå på bokbloggsfrukost. Jag och Hanna & Elin från Tonårsboken skulle gjort en intervju med Katarina von Bredow också men hon var sjuk den dagen. Det fick vi veta någon minut innan vi skulle vara på scen och fick då spontant prata om några böcker som de skulle delas ut. Den scenframträdandet är nog inte det bästa jag har gjort..

På kvällen var jag på Forma Books middag. Där var författare, de som jobbar på Forma Books och vi bloggambassadörer. Det var väldigt kul och trevligt! Jag satt vid samma bord som författarna Niklas Krog, Erika Vallin och Johan Egerkrans, och förläggaren Maja Lindqvist. Andra på middagen var Maria Montazami och Ernst Kirchsteiger!

Sen var dag nummer tre av Bokmässan och den dagen som jag höll i mest grejer. Det var ungdomsbokbloggsträff och jag intervjuade Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck. OchIngerun intervjuade Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren efter det. Och sen var det lite frågestund/förlagsprat med förläggaren Karin Lemon från Bonnier Carlsen. Sist, och också den grej som jag var mest nervös över på hela Bokmässan, var Google Hangout med Kristin Cashore (hon har skrivit De utvalda-böckerna). Det är som Skype och vi skulle få upp bilden på en projektor, ljudet skulle funka, vi skulle få bra bild med Kristin och jag skulle prata engelska. Och allt gick faktiskt jättebra! Det var bara lite ljudkrångel ibland.


På söndagen blev jag intervjuad av UR. Det var live-sent och blev en kort intervju. Jag kunde aldrig se den och ingen jag känner såg den, så jag har ingen aning om hur det var. Jag gjorde faktiskt min TV- och radiodebut den veckan! Och intervjua-författare-på-scen-debut! Radion var ett litet program som heter 45 minuter som jag blev intervjuad till.

Jag var med i ett reportage i Barnbokskatalogen som går att läsa här. Det är väldigt kul för att den tidningen trycks i 300 000 ex.

Jag fick mitt jobb på JönköpingsPosten där jag recenserar ungdomsböcker. Det jobbet hade jag definitivt inte fått om jag inte hade bloggat!

Jag fick åka till Stockholm och intervjua Johanna Schreiber och Erika Vallin på biblioteket PunktMedis.

Jag pratade om min blogg på KulturCafé som Kulturskolan i Jönköping håller i.

Och sist men inte minst så fyllde min blogg 5 år under den här tiden!

16 år
För det första så har jag läst mycket mindre det här året än tidigare. Jag har mindre tid till att läsa tyvärr, mycket tid går till skolan och mobilen. Det är väldigt synd att mobilen tar tid för det ger ingenting utan bara tar. 

En roligare grej som har hänt under året är att jag var på en av inspelningsdagarna för Cirkeln. Det var i juni 2014 (jag såg att det var exakt ett år sedan igår). Det var i Stockholm och först var jag på Disneys kontor och väntade. Sen åkte några bokbloggare och några vinnare till "Engelsforsgymnasium" och fick se när de spelade in och vara med Sara Bergmark Elfgren. Vi fick hålla oss i bakgrunden och vara tysta men det var coolt att se. Läs mer här.

Pojken i Guldbyxorna hade premiär på bio och Nordisk film som marknadsför den filmen hade en kampanj där några fick skänka 1000 kr till valfri välgörenhetsorganisation. Läs mer här om vilka jag valde att skänka till.

Sen var det dags för Bokmässan 2014. Det var förmodligen min lugnaste Bokmässa än så länge för jag gick mest runt bland montrarna och hade inte så mycket planerat. Jag hade en intervju med Ursula Poznanski som har skrivit Erebos och Saeculum. Den var inte på scen utan vi satt bara och pratade och så finns intervju att läsa på min blogg.

Jag har även skrivit mitt 1000:e inlägg på bloggen. 
 ___________________________

Om du undrar något så kan du mejla mig på bokugglan@hotmail.se eller kommentera.