11 augusti 2015

Barnboksdilemmat

Igår läste jag en bra artikel från Dagens nyheter som handlade om barns läsning. Den säger att det finns många nya barnböcker som inte får tillräckligt med uppmärksamhet för att föräldrar läser sina gamla favoriter istället. De äldre böckerna kan såklart vara läsvärda men det finns många nya böcker som är minst lika bra. Jag gillade en del i slutet av artikeln där de jämförde med sport. 

"Vi är genuint engagerade i barns läsning, men drivorna med kulturartiklar i ämnet är märkligt vaga. Ofta är det långa betraktelser över ungas läslust eller ljuva minnen från barndomens besök på bibliotek, där författare eller böcker knappt nämns.


Om sportjournalister ständigt skrev om hur härligt och sunt det är med fotboll utan att nämna varken spelare eller lag – förutom Nacka Skoglund och blåvitts trupp från 1982 – skulle få lockas till att kolla matcher."


4 kommentarer:

  1. Intressant debatt. Hade gärna sett en diskussion kring hur detta faktiskt påverkar barns lästlust. För om det går hem hos barnen kanske den negativa effekten uteblir?
    Bör ansvaret främst ligga hos bokförlagen som gång på gång återgår till gamla favoriter, eller endast hos föräldrarna som kör i gamla spår?
    Som sagt, väldigt intressant, och jag får upp många olika funderingar tack vare texten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, om barnen gillar böckerna så borde det inte göra någon skillnad. Bra frågor :)

      Radera
  2. Jag läste också den artikeln, tyckte den var bra. Minns att jag själv inte gillade mammas förslag på böcker, men när jag fick hitta mina egna favoriter dök läslusten upp. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra att du hittade egna böcker!

      Radera

Har du en bok som du tycker jag måste läsa? Eller tycker du jag borde skriva fler recensioner? Eller vill du bara säga Hej?
Kommentera!

Jag svarar på alla kommentarer, men inte på din ev. blogg utan i inlägget du kommenterar. För att komma ihåg och att läsa svaren kan du klicka i "Avisera mig", så får du ett mejl när jag har svarat.